Piškotki in politika zasebnosti

Avtorske pravice spletnih strani

Spletne strani si-revizija.si in vsebina le-teh so last Slovenskega inštituta za revizijo. Vse pravice pridržane. Informacije v spletnem mestu so predmet avtorske zaščite in drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah, zato se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Naveden mora biti tudi vir.

Omejitev odgovornosti

Spletna stran si-revizija.si je vzpostavljena z namenom obveščanja širše javnosti o izdelkih in/ali storitvah Slovenskega inštituta za revizijo. Informacije na spletnih straneh si-revizija.si so informativnega značaja, podjetje pa ne prevzema nikakršne odgovornosti za morebitne netočnosti in nepopolnosti objavljenih podatkov ali za kakršno koli škodo, ki bi uporabniku spletnega mesta nastala zaradi uporabe objavljenih informacij. Uporabniki spletnih strani vso objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost.
Slovenski inštitut za revizijo skrbno poskuša zagotavljati natančne in ažurne podatke. Slovenski inštitut za revizijo si pridržuje pravice kadar koli brez obvestila po lastni presoji spreminjati, dodajati ali odstraniti vsebine spletnih strani.

Izjava o zasebnosti

Vaša zasebnost nam veliko pomeni. Zato skrbno varujemo vse osebne podatke, ki jih delite z nami in vedno jasno povemo, na kakšen način obdelujemo vaše osebne podatke.

V tem dokumentu opisujemo, kako uporabljamo in obdelujemo vaše osebne podatke. Tukaj pa tudi najdete navodila o tem, kako nas kontaktirati v primeru vprašanj o osebnih podatkih. Na ta vprašanja bomo z veseljem odgovorili.

Prosimo vas, da si preberete tudi našo Izjavo o piškotkih, kjer boste izvedeli, kako si-revizija.si uporablja piškotke in podobno tehnologijo.

Spletna stran si-revizija.si je vzpostavljena z namenom obveščanja širše javnosti o izdelkih in/ali storitvah Slovenskega inštituta za revizijo.

Ta izjava o zasebnosti velja za vse vrste informacij, ki jih zbiramo.

Izjavo o zasebnosti bomo občasno spreminjali. Če vam vaša zasebnost veliko pomeni, redno obiskujte to stran in izvedeli boste vse o spremembah. Če bomo vnesli spremembe v Izjavo o zasebnosti, ki bodo vplivale na vas (na primer, če nameravamo obdelovati vaše osebne podatke za druge namene, kot so bili v preteklosti navedeni v tej Izjavi o zasebnosti), vas bomo o tem obvestili, preden bomo začeli z novimi dejavnostmi.

Pomembno: če se s to Izjavo o zasebnosti ne strinjate, morate prenehati uporabljati naše storitve. Če se z našo Izjavo o zasebnosti strinjate, lahko dalje spremljate naše objave.

Kakšne vrste osebnih podatkov zbiramo?

Slovenski inštitut za revizijo zbira in uporablja osebne podatke, ki nam jih posredujete. Za prijavo na novice in vabila na dogodke zadostuje podatek o vašem elektronskem naslovu. Za pripravo personaliziranih novic zbiramo podatke o prebranih novicah in obiskanih povezavah, uporabljamo piškotke za spremljanje uporabnika ter izdelamo profil vaših interesnih vsebin glede na vašo preteklo in prihodnjo uporabo naših storitev.

Osebni podatki, ki jih zbiramo samodejno

Tudi če pri nas ne naročite storitve, ob vašem obisku naše spletne strani ali aplikacij avtomatsko zbiramo določene podatke. Ti vključujejo vaš IP-naslov, datum in čas dostopa do naših storitev, strojno in programsko opremo ali brskalnik, ki ga uporabljate, in podatke o operacijskem sistemu vašega računalnika, različici aplikacije in jezikovne nastavitve. Zbiramo tudi podatke o klikih in prikazanih straneh. V sklopu delovanja spletnih strani uporabljamo tudi piškotke. Več o piškotkih lahko preberete v Izjavi o uporabi piškotkov.

Za kakšne namene zbiramo in uporabljamo vaše osebne podatke?

Zbrane vaše osebne podatke uporabljamo na več načinov. Vaše osebne podatke bomo uporabljali za:

 • pošiljanje elektronskih novic in obvestil,
 • pošiljanje personaliziranih elektronskih novic in obvestil,
 • komuniciranje z vami (z vami smo v stiku tudi v drugih primerih, med drugim prek elektronske pošte, navadne pošte, telefona ali SMS sporočila - izbrana metoda je odvisna od kontaktnih informacij, ki ste jih delili z nami),
 • za pravne zadeve (poleg naštetega moramo v nekaterih primerih uporabiti vaše podatke za reševanje pravnih sporov, za regulativne preiskave in skladnost ali za upoštevanje zakonitih zahtev organov pregona.).

 

Razen zgoraj navedenih podatkov bomo izključno za potrebe dokazovanja osebne privolitve zbirali podatek o naslovu spletne strani, na kateri je bila dana privolitev ter vašem IP naslovu, ko ste dali privolitev in čas privolitve in druga sporočila, ki nam jih boste poslali za izvrševanje vaših pravic v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Za namene spremljanja odjav in omejitev obdelave bomo zbirali datum odjave oziroma omejitve obdelave ter elektronska sporočila s katerimi ste bili obveščeni o odjavi in druga sporočila, povezana z izvrševanjem vaših pravic v zvezi z varstvom osebnih podatkov.

Imate pravico, da se od elektronskih novic in obvestil oziroma vabil na dogodke kadarkoli odjavite oziroma prekličete vašo privolitev.

Z vsakim sporočilom, ki bo vseboval novico, obvestilo ali vabilo, bomo poslali tudi povezavo na spletno stran z enostavno odjavo oziroma preklicem privolitve, vaš preklic privolitve pa lahko vedno sporočite tudi na elektronski naslov info@si-revizija.si.

Osebne podatke bomo obdelovali tako dolgo, dokler ne bomo prejeli vaše zahteve za odjavo, ki samodejno pomeni preklic privolitve. Po prejemu zahteve za odjavo ne bomo več uporabljali zbranih osebnih podatkov za pošiljanje elektronskih novic oziroma vabil na dogodke ter za potrebe profiliranja. Po odjavi oziroma preklicu privolitve bomo podatke izbrisali v roku 30 dni.

Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Zbrane osebne podatke bodo obdelovali naši zaposleni, ki so zadolženi za pošiljanje novic in obvestil po elektronski pošti ter skladno s predpisi naša pooblaščena oseba za varstvo podatkov.

Pri obdelavi vaših osebnih podatkov na zgoraj opisani način upoštevamo naslednje pravne podlage

Za namene a) in b) potrebuje Slovenski inštitut za revizijo  vašo privolitev. Za namen c) se Slovenski inštitut za revizijo sklicuje na pravno podlago, da je obdelovanje osebnih podatkov nujno za izvajanje pogodbe. Če potrebni osebni podatki niso posredovani, Slovenski inštitut za revizijo ne more izvesti storitve niti ne more zagotoviti pomoči uporabnikom. Za namen d) se Slovenski inštitut za revizijo sklicuje na svoj zakonit poslovni interes, da zagotavlja svoje storitve, preprečuje prevare in izboljšuje svoje storitve. Kadar bodo osebni podatki uporabljeni za zakonit interes Slovenskega inštituta za revizijo ali tretje osebe, bo Slovenski inštitut za revizijo vedno uravnotežil vaše pravice in interese za zaščito vaših osebnih podatkov s pravicami in interesi Slovenskega inštituta za revizijo ali tretje osebe. Za namene e) se Slovenski inštitut za revizijo, kjer je ustrezno, sklicuje tudi na izpolnitev zakonskih obveznosti (kot so zakonite zahteve organov pregona).

Kontaktni podatki

Upravljavec osebnih podatkov je:
Slovenski inštitut za revizijo,
Dunajska cesta 106,
Ljubljana

Pooblaščena oseba za varstvo podatkov upravljavca je:
Dr. Urška Kežmah, odvetnica,
Titova cesta 2a,
2000 Maribor,
dpo@kezmah.si

Oznaka zbirke pri upravljavcu je EDO-005.

O piškotkih in njihovi uporabi v spletnem mestu

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinaša nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih v računalniku in/ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki oziroma cookies?

Piškotek oziroma angleško cookie je datoteka, ki shranjuje nastavitve spletnih strani. Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov (v njihov računalnik oziroma trdi disk ali drug medij za shranjevanje podatkov, tablični računalnik, mobilni telefon in podobno), s katerimi dostopajo v internet z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Prenese se preko brskalnika pri prvem obisku spletne strani in ko se naslednjič vrnete na stran z istega računalnika, tablice ali telefona, lahko brskalnik preveri, ali je piškotek z naslovom spletne strani shranjen. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko tudi temu ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči (glejte Navodila o piškotkih za najpogosteje uporabljene brskalnike).

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije strani ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročen pripomoček za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, prvi je gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (spletne trgovine; na primer tako, da si stran 'zapomni', kaj ste dali v košarico), pomagajo pri zbiranju statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Smernice in priporočila o uporabi piškotkov

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani, so v skladu s smernicam in priporočilom:

Vrste piškotkov in opis

 1. kategorija: 'Nujno potrebni' oziroma osnovni piškotki
  Ti piškotki so bistveni, saj vam omogočajo navigacijo po spletnih straneh in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali.
  Spletna stran si-revizija.si uporablja 'nujno potrebne' piškotke, ki vplivajo na strani, kot so obrazci in za prijavo v stran. Te informacije oziroma piškotki se samodejno izbrišejo po koncu vsake seje.
   
 2. kategorija: 'Izkustveni' piškotki
  Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabnik najpogosteje obišče in ali se na spletnih straneh pokažejo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki omogočajo identifikacijo obiskovalca. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so združene in so zato anonimne. Uporabljajo se samo za izboljšanje delovanja spletne strani.
   
 3. kategorija: 'Funkcionalni' piškotki
  Ti piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše izbrane možnosti (npr. vaše uporabniško ime, jezik ali območje, kjer se nahajate) in vam zagotovi izboljšane, še bolj osebne možnosti. Tako lahko na primer spletna stran, ki je v piškotku shranila podatek o območju, kjer se nahajate, prikaže lokalne vremenske napovedi ali prometna obvestila.
  Ti piškotki lahko hranijo tudi vaše spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Namenjeni so lahko tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih izbrali, na primer prikaz videoposnetkov. Informacije, zbrane s temi piškotki, so lahko anonimne in ne omogočajo sledenja vašim dejavnostim pri brskanju po drugih spletnih straneh.
  Ta spletna stran uporablja piškotke še posebej pri obrazcih, da si zapomni vpisane podatke in jih prenese v nov obrazec, ki ste ga izbrali. Te informacije se samodejno izbrišejo ob koncu vsake seje.
   
 4. kategorija: 'Ciljni' ali 'oglaševalni' piškotki
  Ti piškotki zagotavljajo prikaz oglasov, ki kar se da ustrezajo vam in vašim interesom. Obenem omejijo število prikazov oglasa in pomagajo meriti učinkovitost oglaševalske kampanje. Običajno jih z dovoljenjem upravitelja spletne strani namestijo oglaševalska omrežja. Zabeležijo vaš obisk spletne strani in to informacijo delijo z drugimi organizacijami, na primer z oglaševalci. Pogosto so ciljni ali oglaševalni piškotki povezani z delovanjem spletne strani, ki ga zagotavlja druga organizacija.

Katere piškotke uporablja spletno mesto si-revizija.si?

Seznam piškotkov lahko vidite na naslednji povezavi.

Občasno lahko zunanji ponudniki storitev uvedejo kakšen nov piškotek ali odstranijo obstoječega.
Za podrobnejše informacije o piškotkih zunanjih ponudnikov se obrnite na njihove ustvarjalce.
Več o piškotkih, ki jih v storitvah uporablja Google, lahko preberete tukaj.

Piškotki, ki jih uporabljamo na spletnih straneh si-revizija.si, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče na kakršen koli način osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za obiskovalce.

Priglasitev

Z uporabo teh spletnih strani se strinjate, da spletno mesto si-revizija.si nastavi piškotke na vašem računalniku in/ali mobilni napravi.

Upravljalec

S piškotki upravlja Slovenski inštitut za revizijo

Brisanje piškotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite s spremembo ustreznih nastavitev v vašem spletnem brskalniku. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek.
Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke.
Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika.
Če pri tem potrebujete pomoč, se obrnite na pomoč v programu, ki ga uporabljate za brskanje po spletnih straneh ...

Navodila o piškotkih za najpogosteje uporabljene brskalnike:

Google Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
SafariSledenje Google Analytics lahko onemogočite tukaj.

Spremembe vsebine Pravnega obvestila

Vsebino strani Pravno obvestilo občasno posodobimo, zato vam priporočamo, da si jo ogledate večkrat in se seznanite z aktualno vsebino ter s tem preprečite morebitne težave, ki bi lahko nastale z uporabo spletnega mesta si-revizija.si in na njem objavljenih vsebin.

Ostale določbe

Slovenski inštitut za revizijo v nobenem primeru ne more odgovarjati ali prevzeti odgovornosti za vsebine spletnih strani oziroma spletnih mest tretjih oseb, kamor kažejo povezave s spletnih strani si-revizija.si.
Za navedene zunanje spletne strani oziroma spletna mesta odgovarjajo izključno in zgolj njihovi lastniki, zato se v primeru težav ali vprašanj v povezavi z njihovimi vsebinami, delovanjem, tehnologijami in ostalimi vprašanji obrnite neposredno na njih.